Mini club zuidholland
Image default
Toerisme

Tips in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen ligt in het zuidoosten van België. Op enkele uren rijden van Nederland ontdek je een paradijs met bossen, heuvels en rivieren, waar veel mogelijkheden zijn voor culturele en sportieve activiteiten. We hebben de tien beste tips voor je op een rijtje gezet.

Fietsen en wandelen

Fietsers en wandelaars komen aan hun trekken op de “paden” van de Ardennen. RAVEL (Réseau Autonome de Voies Lentes, of “langzame wegen” voor niet-gemotoriseerde voertuigen) maakt gebruik van meer dan 1.300 kilometer oude sleepbanen en treinbedden.

Kasteel van Bouillon

Kastelen, forten en ruïnes, in de golvende Ardennen, geen plek is beter dan hen. Het kasteel van Bouillon is een van de oudste van het feodale tijdperk van Wallonië. Dit kasteel ligt boven de stad Bouillon en kijkt uit over de rivier de Semois. Het kasteel is het hele jaar geopend, maar let op de openingstijden.

Brouwerij La Chouffe

Een bezoek aan een van de beroemde Ardense brouwerijen mag u niet missen. De bekende namen zijn Chimay, Trapp Beer Orval en Leffe. Brouwerij La Chouffe bevindt zich in het dorpje Achouffe De brouwerij werd “uitgevonden” door twee zwagers die hun hobby’s omzetten in werk omdat hun bier een groot succes was. In het bezoekerscentrum van La Chouffe leer je over La Chouffe Blond, Bruin of Bok achtergrond.

Semois-vallei

Er zijn bergen en valleien. De vallei van de Namur Arden Mountains is prachtig, maar vooral de vallei van de kronkelende rivier de Semois maakt wandelaars erg blij. Hier komen alle Ardennen samen: forten, plateaus, dorpen, watermolens en luxe hotels met lokale keuken.

 Oorlogsmuseum Bastogne

Niet alle Ardennen in België zijn bos. Op het platteland en in de steden vind je kleine amateurmusea tot kunstkathedralen met een rijke collectie kunstwerken, zoals het Boverie Museum in Luik. Het oorlogsmuseum is het meest. Niet verrassend, want Ardennen is een slagveld in Europa. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad Bastogne omsingeld door Duitse troepen, maar het overleefde. Het oorlogsmuseum in Bastogne deed verslag van de felle strijd.

Vergeet de cultuursteden niet!

De Ardennen kent talloze culturele steden. Luik is natuurlijk het grootste en bekendste. Maar Namen (de charmante stad Mas), Doornik (vele restaurants), Charleroi (nieuwe kunst en street art) en Mons (studentenstad met alternatieve cultuur) zijn zeker een bezoek waard.

Stille dorpjes

In 1994 kwam het “Mooiste dorp van Wallonië” op de voorgrond onder de inspiratie van het bestaande initiatief “Het mooiste dorp van Frankrijk”. Een goed idee, want in de Belgische Ardennen vind je prachtige dorpjes. Celles, Chiny, Houffalize of Han-sur-Less en 20 andere pareltjes zijn verbluffend.

wandelkaarten ardennen

 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/wandeling-ardennen-wandelroutes-mooiste.html