Mini club zuidholland
Image default
Gezondheid

Een gezonde ademhaling als remedie van onderliggende klachten

Heb je wel eens gehoord van de Buteyko methode? Vele mensen hebben onderliggende klachten waarbij een gespannen ademhaling een rol speelt. Wanneer ontspannen ademhalen een gewoonte is, wordt het leven kwalitatief beter. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op mensen die astma hebben. Ook bij mensen die andere klachten ervaren zoals hartoverslagen, hooikoorts, chronisch hoesten en paniekaanvallen heeft het veel baat. Veelal is de Buteyko methode een vorm van ademtherapie dat chronische hyperventilatie verhelpt. Chronische hyperventilatie komt steeds vaker voor door onze moderne levensstijl. We ervaren tegenwoordig veel stressfactoren die leiden tot hyperventilatie en andere klachten.

Waarbij kan Buteyko ademtherapie verlichting bieden?

Onze moderne levensstijl bestaat tegenwoordig uit weinig bewegen, het eten van bewerkte voedingsmiddelen en vervuiling. Ook andere factoren zoals roken, veel praten en andere stressfactoren spelen hier een rol. Dit leidt tot hyperventilatie symptomen. Voorbeelden hiervan zijn slaapproblemen en een slechte concentratie. Ook bij andere klachten en problemen kan de Buteyko methode helpen. Denk hierbij aan astma, paniekaanvallen, hartaandoeningen en hoestklachten. De Buteyko methode kan ook klachten zoals COPS, duizeligheid, hoge bloeddruk en hooikoorts verlichten. Meestal heeft dit een correlatie met chronische hyperventilatie. Dit wordt niet vaak opgemerkt. Het is te herkennen aan het ademen door je mond en een hoorbare ademhaling in rust.

Hoe gaat de Buteyko methode in zijn werk?

De Buteyko methode is een combinatie van ademhalingsoefeningen en advies op levensstijl veranderingen. Het doel van de therapie is het normaliseren van jouw ademhalingsvolume. Ook speelt de oorzaak van gezondheidsproblemen aanpakken een grote rol. Adviezen rondom jouw huidige levensstijl kan van alles bevatten. Denk hierbij aan oefeningen betreffend beweging, voeding, slapen, hoesten en gapen. Het opnieuw trainen van jouw ademhaling heeft positieve bijwerkingen. Deze betreffen niet alleen de klachten zoals gebrek aan slaap en je niet fit voelen. Positieve impact kan ook ontstaan op plekken waar je originele klacht niet vandaan kwam. Een voorbeeld is de verbetering van je spijsvertering terwijl het doel alleen was om meer energie te krijgen.