Mini club zuidholland
Image default
Recreation / Autos

Het spijbelgedrag van drie generaties

Het spijbelgedrag van drie generaties

‘Mag ik me ziek melden vandaag?’ ‘ Ik voel me niet lekker!’ Zodra je kinderen hun avontuur op de middelbare school beginnen zullen er ongetwijfeld dagen komen waarin zij hun uiterste best doen om een dagje thuis te blijven. De meest voorkomende reden kennen wij natuurlijk  van onze eigen jeugd. Soms plannen scholen net iets te veel toetsen in dezelfde week. En als je als leerling niet op tijd bent begonnen met de voorbereiding, dan is de kans groot dat je je genoodzaakt voelt om in de toets weken minstens één dag  ziek te melden. Die tijd kan je dan namelijk goed gebruiken om je achterstand in te halen. Welke generatie meldt zich het vaakst ziek met dit als excuus? Zijn dat de scholieren van nu? Worden dat onze toekomstige kinderen? Of waren wijzelf toch de grootste ziekmelders op de middelbare school?

Nummer één

Laten we allereerst beginnen met onze eigen generatie. Toen wij nog jong waren,  bestond er geen aanwezigheid app of een ander vorm van digitale absentielijst. Docenten hielden op papier bij wie er aanwezig was. Stond je niet op de lijst? Dan schreef een vriend of vriendin uit je klas jouw naam er gewoon bij. Op die manier kwam niemand iets te weten over je afwezigheid. Zelfs je ouders niet. Toen wij nog scholieren werden,  werd er daardoor flink gespijbeld.

 

De huidige scholieren

Nu gaat het allemaal wat lastiger. Alles wordt namelijk bijna tien jaar lang online bijgehouden. Ongeoorloofd afwezigheid  is voor de huidige generatie niet meer te corrigeren. Dat maakt op de problematische spijbelaars na, het niet meer mogelijk om zonder geldige reden afwezig te zijn. 

 

De toekomstige generaties

De verwachting is dat onze kinderen in de toekomst nog minder zullen spijbelen en ziekmelden voor toetsen dan de huidige generatie en die van ons in het verleden. In de toekomst maakt namelijk elke school gebruik van een app aanwezigheid controleert.

https://www.economy.nl/