Mini club zuidholland
Image default
Recreation / Autos

De kracht van je kaken

Een hele vervelende kwaal is een kaakontsteking. Je kaak is namelijk een van de sterkste delen van je lichaam. Je lichaam bestaat voornamelijk uit botten en deze worden bij elkaar gehouden door spieren. Het geheel van je spieren en botten wordt bij elkaar gehouden door je huid. Door de jaren heen is er veel veranderd aan het menselijk lichaam. Door de evolutie lopen we nu bijvoorbeeld recht op in plaats van op handen en voeten zoals de meeste andere dieren. Daarnaast hebben we ook niet overal meer haar zoals apen. Het haar dat we nog hebben heeft een reden. Zo beschermt het haar op je armen en benen tegen kou en andere gevaarlijke dingen. Ook je wenkbrauwen en je wimpers hebben een belangrijke taak, die beschermen jouw ogen tegen stof en zand. Een van de belangrijkste evolutionaire ontwikkelingen van de mens is de ontwikkeling van taal om met elkaar te kunnen communiceren. De mens is de enige diersoort die vele talen kent. Helaas hebben we ook geen staart meer, zoals onder verre, verre voorouders. Zou best leuk zijn toch?

 

Maar terug naar de ontsteking van de kaak. Aangezien dit een van de sterkste onderdelen van het menselijk lichaam is, is het interessant om te vergelijken met andere dieren. De menselijke kaak kan tussen 80 en 110 kilo gram per vierkante centimeter met gemak verwerken. Maar vergeleken met krokodillen is dit maar bar weinig. Een krokodil kan namelijk wel 1350 kilo gram per vierkante centimeter door bijten. Een stuk meer dan een mens dus. Maar wat dacht je van de dinosauriërs die duizenden jaren geleden over de aarde liepen? Deze enorme beesten kon nog veel meer door bijten. Hun kaak had een bijtkracht van wel 8000 kilo gram per vierkante centimeter. Niet niks dus!

 

Wat dino’s niet hadden was de tandarts. En mocht je last hebben van je kiezen, dan is het slim om de tandarts te bezoeken. Het zou kunnen dat je een chirurgische kaakcorrectie nodig hebt.

http://orfeokliniek.nl/