Mini club zuidholland
Image default
Recreation / Autos

Navigeren in de 21e eeuw

De toekomst is dichterbij dan je denkt! Tegenwoordig is het mogelijk om je positie overal op aarde te bepalen aan de hand van een global positioning system (GPS). Dit netwerk van satelieten zorgt sinds de lancering van het project in 1967 voor een revolutie in het reizen. De Amerikaanse regering ontwikkelde het GPS systeem onder de naam NAVSTAR in de eerste plaats voor zijn eigen leger. Die kon aan de hand van dit systeem overal op aarde precies bepalen waar het zich bevond. De eerste satelliet werd in 1978 gelanceerd en in 1983 werd het systeem bruikbaar voor civiel gebruik. Dit was het gevolg van een vliegtuig ongeluk waarbij de piloten navigatie fouten hadden gemaakt. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen werd GPS dus vrijgegeven voor burgers. In 1995 was de dekking wereldwijd compleet. Tegenwoordig is bijna elke mobiele telefoon voorzien van GPS tracker en heeft elke auto een ingebouwd navigatie systeem wat werkt op de GPS satellieten.

Het globale positie systeem is een netwerk van 32 verschillende satelieten die allemaal een vaste baan om de aarde draaien op ongeveer 20 kilometer hoogte. Het systeem is zo opgebouwd dat er altijd 4 verschillende satellieten “zichtbaar” zijn voor jou op aarde. Dit is ongeacht waar jij je ook maar bevindt. Door te communiceren met deze satellieten kan een GPS ontvanger tot op de meter nauwkeurig jouw positie bepalen. De civiele systemen zijn iets minder nauwkeurig en werken op ongeveer 10 meter nauwkeurig.

GPS systemen kunnen op allerlei manieren toegepast worden. Het was op de eerste plaats de bedoeling om deze satellieten vooral militair te gebruiken. Echter is op civiel gebied ook een hoop mogelijk. Zo werken de meeste navigatie systemen op GPS en wordt het ook gebruikt als beveiliging. Een GPS tracker auto zorgt er voor dat gestolen auto’s met gemak terug gevonden worden en geven een rijkelijk overzicht van de bewegingen van een bepaald voertuig.

https://mygpstracker.nl/product/wired/