De taalcontrole van een professioneel scriptiebureau zoals Scriptium is wat ons betreft goud waard. Laat je scriptie nakijken door een scriptiebegeleider om te zorgen dat er op taal, structuur en inhoud niets meer aan schort. Je hebt immers zo lang en hard gewerkt aan het document, en dan wil je ook dat je er een zo hoog mogelijk cijfer voor haalt. Toch zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat je zo optimaal mogelijk een document inlevert. Wij hebben hier 3 tips staan die allemaal betrekking hebben op het taalgebruik in een scriptie.
Tip 1: subjectief schrijven Je scriptie is op de eerste plaats een objectieve weergave van een wetenschappelijk onderzoek. Het is dus heel belangrijk dat het volledig objectief is in taalgebruik. Het moge duidelijk zijn dat je onderzoeksopzet en methode ook objectief moeten zijn. Een scriptiecorrector van Scriptium zal hier bij het nakijken van de scriptie op inhoud zeker op letten. Bias, of bevooroordeeld zijn, mag absoluut niet. Toch kruipt het ongezien vaak in het woordgebruik in een scriptie. Schrijf je bijvoorbeeld een scriptie in opdracht van een stagebedrijf? Dan is het gemakkelijk (en aantrekkelijk) om het bedrijf te introduceren als een succesvol bedrijf. Maar dat is dus subjectief, want of een bedrijf succesvol is of niet, wordt door iedereen vrij geïnterpreteerd en bovendien is succes iets dat op meerdere manieren gemeten kan worden.
Tip 2: lui schrijven Het is een beetje een nare term, maar er bestaat een schrijfstijl die ‘lui’ wordt genoemd. Het gaat dan om taalgebruik waarbij de schrijver er te vaak en te veel vanuit gaat dat de lezer wel snapt waarover geschreven wordt. De scriptiecorrector kijkt bij het scriptie nakijken naar lui schrijven tijdens de structuurcontrole. Lui schrijven komt bijvoorbeeld het meest naar voren in het gebruik van verwijswoorden. Sommige scripties zitten vol met woorden als ‘die’, ‘dat’, ‘het’ en ‘daarom’ als middelen om zinnen in te korten en terug te verwijzen naar zelfstandige naamwoorden en zaken die eerder vermeld zijn in de tekst. Soms is het voor een lezer niet meer te volgen waarover gepraat wordt, en soms ontstaan er soms ambiguïteiten waarbij zinnen grammaticaal incorrect worden.
Tip 3: populair schrijven Lui schrijven en subjectief schrijven komt samen in populair schrijfgedrag. Populair schrijven zie je vooral in scripties die moderne onderwerpen bevatten zoals social media. Eigenlijk komt het erop neer dat er veel spreektaal verwerkt zit in de scriptie waardoor de professionele toon eronder te lijden heeft. Populair schrijven is terug te vinden in woordkeuzes en in het gebruik van stopwoordjes en uitroeptekens. Een scriptiecorrector zal hier bij een taalcontrole zeker op letten, omdat het serieus veel punten kan schelen op je eindbeoordeling als de scriptiebeoordelaar vanwege het taalgebruik niet het idee heeft dat het een professioneel document betreft. Sommige scriptiebeoordelaars raken zelfs beledigd van dergelijk schrijfgedrag. Daarom is het beter om het zo professioneel mogelijk te houden. |
https://www.scriptium.nl/ |