Mini club zuidholland
Image default
Recreation / Autos

Voorkomen is beter dan genezen

Branden in huis komen helaas veel voor. Veel voorkomende branden zijn schoorstenen die in brand staan of een rieten dak wat in de zomer in brand staat. De meeste huizen hebben geen schoorsteen of rieten dak meer maar toch zijn het een van de meest voorkomende branden in huizen. 

Brand in een schoorsteen komt meestal door roetaanslag wat ontstaat in de schoorsteen. Dit komt doordat het vuur niet optimaal brand. Er ontstaan dan deeltjes die blijven hangen in het rookkanaal. Je kunt daarom het beste een stooktoestel gebruiken met beperkt vermogen. Ook moet je op het hout letten wat je gebruikt. Ten eerste moet het hout schoon en gekloofd zijn. Gebruik geen behandelt hout omdat er middelen op kunnen zitten die niet goed voor je zijn. Gebruik ook het liefste hout waar geen hars in zit, zoals loofhout. Het hout moet ook droog zijn wat je kunt zien aan de scheuren die er in zitten. Gooi ook niet te veel of te weinig hout in de haard. Ongeveer 30% mag gevuld worden met hout voor een optimaal vuurtje. Meer of minder hout kan zorgen dat het vuurtje niet goed brand en resultaat in veel roestvorming. Wil je een vuurtje met zo min mogelijk aanslag in de schoorsteen en hierdoor een kleinere kans op brand hebben? Dan kun je voor de omgekeerde of Zwitserse stookmethode kiezen. Begin met een goede luchttoevoer en leg grote blokken hout in de kachel. Leg er dwars bovenop ook weer blokken. Daarna moet je een laagje met smalle blokjes er op leggen en dat doe je ook twee keer. Leg aanmaakblokjes tussen de grote blokken onderop die helpen ze aan te steken. Dek de stapel af met wat sprokkel hout. Steek de blokjes aan en het vuurtje zal goed aan gaan.

Vuur op rieten daken komt gelukkig steeds minder voor. Als je je afvraagt hoe lang gaat een rieten dak mee dan wil je niet dat het dak door vuur niet lang meer mee gaat. Vraag altijd aan een rietdekker zoals Van den Bergh rietdekkers of er veel brandgevaar is.

https://www.rietwerk.nl/