Mini club zuidholland
Image default
Aanbiedingen

Wat doet de examencommissie?

De examenperiode is een pittige tijd voor elke student. Het uren studeren in zijn/haar kamer of in de bibliotheek, tot het moment dat ze met pen en papier aan de slag gaan met alle medestudenten. Het lijkt voor de student erg veel werk. 

 

Maar degene die achter de schermen werkt voor de examens, heeft het misschien nog wel veel zwaarder! Dat is namelijk de secretaris van de examencommissie. Benieuwd wat een secretaris van een examencommissie allemaal doet? En wat er voor hem/haar komt kijken bij de examens? Lees dan snel verder!

 

Wie is de secretaris van de examencommissie?

Een secretaris van een examencommissie is verantwoordelijk voor het coördineren en beheren van alle administratieve en organisatorische aspecten van de examencommissie binnen een onderwijsinstelling. De rol van een secretaris van de examencommissie is cruciaal voor een soepel verloop van het onderwijsproces. Ook is het erg belangrijk dat hij/zij de kwaliteit waarborgt van examenmiddelen. Binnen de examencommissie handelen ze met onregelmatigheden, fraude en klachten. 

 

Verantwoordelijkheden en taken:

De secretaris van een examencommissie heeft over het algemeen veel werk. Vooral tijdens de drukke examenperiode. Hieronder benoemen we de verschillende taken:Z

  1. Coördinatie en logistiek

De secretaris is verantwoordelijk voor het plannen en coördineren van de examenperiode. Dit omvat het plannen van examendatums, -tijden en -locaties. Hij/zij zorgt voor een soepel verloop voor studenten en docenten. Dit is geen makkelijke taak. Zo zijn er ook onderwijsinstellingen die hulp zoeken bij organisaties die meewerken aan het plannen van deze roosters. Omix is een organisatie die hier uitstekend bij kan helpen!

  1. Naleven van regels en voorschriften

Tijdens de examenperiode is het van groot belang dat alle examenprocessen voldoen aan de correcte regelgeving. Denk hierbij aan voorschriften en beleidsrichtlijnen. Hiermee waarborgen ze een eerlijke en consistente examinering.

  1. Administratie en documentatie

Welke taken vallen onder administratie en documentatie?

  • registreren van examenresultaten

  • opstellen van schriftelijke documenten tijdens vergaderingen

  • archiveren van relevante documenten als examenwerk

Zo worden alle administratieve gegevens nauwkeurig geregistreerd.

  1. Contactpunt voor studenten

Studenten, docenten en andere belanghebbenden ontvangen veel informatie over de examenperiode. De secretaris is dus ook een contactpunt voor hen. Hij/zij biedt ondersteuning aan studenten met speciale behoefte en helpt met examen gerelateerde vragen of problemen.

Cruciale rol binnen een onderwijsinstelling

Binnen een onderwijsinstelling is de secretaris van de examencommissie dus een onmisbare schakel. Deze werkt vaak achter de schermen, maar is van onmisbare waarde voor een soepel lopend examenproces. Het werk is zeer belangrijk voor de academische integriteit binnen het onderwijs!